Haaaa...saya pasti, memang ramai yang suka makan laksa kan? Macam saya ni, memang hantu laksa sebenarnya. Tapi saya memang cerewet dengan 'rasa' laksa kalau beli kat mana-mana. Jadi, kalau tiba-tiba rasa teringin nak makan laksa, saya lebih suka masak sendiri. Biasanya kalau di kampung...saya akan masak banyak-banyak dan boleh hantar untuk jiran tetangga sekali.
Saya dah mula masak sendiri laksa dari zaman sekolah menengah lagi. Sehingga kini, laksa yang saya buat ni, dah jadi kegemaran keluarga dan kawan-kawan. Nak kata pakar dalam memasak laksa, tak juga tapi mungkin sebab saya cerewet bab 'rasa' ni, sebab tu saya cerewet juga dalam menyediakan bahan-bahannya supaya rasa yang terbit bila suapan pertama masuk ke mulut tu, menjadi ingatan sepanjang hayat...ewah!
Ok...orang kata, masakan sedap tapi tak kongsi dengan orang lain pun, tak guna juga kan? Oleh kerana tak dapat nak berkongsi makan laksa hasil air tangan saya, berkongsi resepi pun jadi lah kan...
RESEPI LAKSA ISTIMEWA AZURA (Untuk 4 orang)
Bahan-bahan:
1 kg ikan kembung (Pilih ikan segar, belang kuning di badannya)
Daun kesum
Bunga Kantan
Asam Keping secukupnya
Bahan Kisar:
15-20 tangkai Cili Kering (ikut kepedasan yang anda inginkan)
4 ulas Bawang Merah
2 ulas Bawang Putih
Sedikit Belacan
Bahan Laksa:
1 Bungkus Laksa (Guna laksa basah)
Sedikit Timun (Potong memanjang macam french fries)
Sedikit Nenas (Potong sama macam timun)
Sedikit Bawang Besar (potong bulat nipis-nipis)
Sedikit Daun Salad (Potong nipis)
Sedikit cili merah atau cili padi (dihiris nipis bulat-bulat)
Telur Rebus (Dibelah dua)
Cara-Caranya:
- Rebus ikan kembung sehingga ikan masak, api sederhana...jangan kuat ok? Air rebusan ikan juga jangan dibuang.
- Setelah sejuk, asingkan tulang dan isinya, tapi tulang ikan jangan dibuang. Tulang ikan tu kita kisar halur dan tapis. Airnya tu masukkan ke dalam air rebusan ikan tadi.
- Kisar halus isi ikan dan masukkan ke dalam periuk berisi air rebusan ikan dan air dari tulang ikan.
- Masukkan bahan-bahan kisar serta daun kesum dan bunga kantan yang dibelah empat. Kalau nak kuah yang sedap, daun kesum tu biar banyak sikit. Kemudian masukkan asam keping anggaran 5 keping. Ia bergantung pada kadar kemasaman yang anda suka. Kalau saya, saya memang suka laksa yang terasa masamnya.
- Akhir sekali, masukkan garam dan serbuk perisa.
Ada satu rahsia untuk jadikan hidangan laksa anda jadi bertambah sedap. Kalau saya buat laksa, memang saya takkan ketinggalan untuk tambahkan benda ni iaitu SAMBAL SOTONG. Macam mana nak buat sambal sotong yang sedap ni? Jangan risau...saya akan berkongsi dengan anda resepinya....
RESEPI SAMBAL SOTONG ISTIMEWA AZURA
Bahan-Bahan:
1/2 kg Sotong (kalau dapat sotong yang kecil-kecil tu lagi bagus)
Bahan Kisar:
20-30 tangkai cili kering
2 biji Bawang Besar
5 biji Bawang Merah
2 biji Bawang Putih
Sedikit Air Asam Jawa
Garam dan Gula secukup rasa
Cara-caranya:
- Tumis bahan kisar dalam minyak yang panas. Minyak tu banyak sikit pun tak apa sebab nak pastikan bahan kisar tu masak dengan elok. Jangan lupa masukkan air asam jawa.
- Kemudian masukkan sotong. Kalau sotong tu besar, potong-potong la sikit. Tapi kalau sotong tu memang jenis yang kecil-kecil, tak perlu potong. Sotong kecil ni lebih sedap, lebih lemak dari sotong yang besar.
- Biarkan sambal tu sedikit pekat, barulah masukkan garam, bahan perisa dan juga gula. Gula kena lebih sikit baru sedap nak dimakan dengan laksa nanti.
- Bila sambal sotong sudah pekat dan sedikit kering, tutup api dan ketepikan.
Cara-cara menyediakan laksa:
- Masukkan laksa ke dalam pinggan, letak timun, daun salad, nenas, bawang besar, cili merah dan juga telur rebus.
- Tuangkan kuah laksa
- Akhir sekali, letak sambal sotong yang kita masak tadi.
Haaaaa....dah sedia untuk dimakan. Kalau tak bubuh sambal sotong pun boleh. Memang kebiasaannya kita makan laksa tak bubuh pun sambal sotong kan? Tapi apa kata anda cuba resepi saya ni...bubuh sambal sotong, memang sedap! Kalau tak percaya, cubalah dulu!
Selamat mencuba!
saya terliur la tengok laksa tu....
ReplyDeletelapar plak tetibe...
huhuhu...
Sedap betul gayanya laksa tu. Yang ni laksa memang masak sendiri ke atau amik gambar je? Kalau la betul DJ Azura yang masak...boleh la buat gathering dengan pendengar aura wanita sambil makan laksa yang DJ Azura masak, korang semua setuju tak? teringin gak nak rasa laksa sambal sotong tu...
ReplyDeletetengok gambar dah bolih naikkan berat badan
ReplyDelete